Historien om volleyball

Ballspill har det blitt mange varianter av opp igjennom årene, med hendene, føttene eller begge deler. En av disse variantene er jo volleyball som har blitt en ganske populær idrettsgren verden over. Denne sporten var egentlig ment for at folk skulle røre litt på seg og få litt trimm, men sånn har nok de fleste idrettsgrener startet med. Interessen ble så stor for noen at det ble da lagd en egen idrettsgren av spillet.

Starten

Mannen som satte det hele i gang var sportslig leder ved YMCA colleget som lå i Holyoke som ligger i Massachusets, William George Morgan i 1895. Det var en miks av tennis, basketball og håndball reglene som var grunnlaget for spillet som han først kalte Mintonette.

William George Morgan
William George Morgan

YMCA eller Young Men`s Christian Association er jo en kristen organisasjon og de spredte volleyball spillet rundt omkring under sitt arbeid i Amerika. Dette var jo en ganske stor organisasjon så spillet spredte seg ganske fort utover til de mange skolene de drev. De sto også bak at basketball også ble en populær idrettsgren. Navnet volleyball ble til da han tok med seg spillet til Springfield og startet med å sette opp kamper mellom de forskjellige collegene.

 Reglene

De første reglene han lagde var at nettet skulle være fra 1,87 og til 1,98 cm over bakken, banen var på 15,2 meter lang og 7,6 meter bred. Antall spillere var ganske fritt til å begynne med og hvert lag fikk tre server hver etter tur. Antall pasninger innen laget hadde ingen begrensning. Hvis ballen traff nettet ble det dømt feil unntatt ved den første serven.

 Reglene
 Reglene

Den første type ball de brukte var ganske stor og tung så Morgan tok kontakt med en lokal sports utstyrs produsent og ba han lage en ball som var bedre egnet til spillet. Ballen han lagde var på rundt 63 cm i omkrets og en del lettere en den typen de hadde brukt først. Reglene ble en del endret i tiden fremover og nærmet seg dagens regelverk. De første utenfor USA til å starte opp med volleyball ble Canada fem år etter det hele startet opp og til Europa kom volleyball spillet under den første verdens krigen da de Amerikanske soldatene spilte det i fritiden. USA sendte over til Europa rundt 16 000 baller for og støtte opp om spillet hos soldatene.

Organisasjon

«Federation Internationale de Volleyball» ble etablert i 1947 med hovedkontor i byen Lausanne som ligger i Sveits, så det tok en del år før den internasjonale delen var på plass. Men i Amerika startet de opp The United States Volleyball Assosiasjon allerede i 1928, det heter i dag USA Volleyball. Spillet ble satt inn i det offisielle OL programmet i 1964 og gjaldt da både menn og kvinner.I og med at det var forskjellig antall spillere under kampene lagde man en egen type spill som strand volleyball med to spillere på hvert lag, den første offisielle kampen ble spilt i 1930. Men den første turneringen ble holdt 18 år senere.

Kanskje du også liker…

© 2021 uisvolley