Interessante fakta om volleyball

Volleyball

Volleyball er et spill som engasjerer, og hvor mye vet du egentlig om dette spillet?  Vi har funnet frem til noen litt kjente og noen mindre kjente fakta om spillet. Er det noe som overrasker deg?

 1. Spillet ble oppfunnet i 1895 av William G. Morgan. Hans mål var å skape en sport som var en balansert blanding av basketball, baseball, håndball og tennis. 
 2. Inspirert av likheten mellom badminton sin firkantete bane og nett, ble spillet kalt Mintonette. Dette navnet varte ikke lenge, det var rett og slett for vagt. Så det fikk raskt navnet Volley Ball. I 1952 ble det offisielle navnet Volleyball.
 3. Ingen er helt sikkert på når ballen man bruker i volleyball ble oppfunnet. Noen mener den ble lansert i 1896, mens andre mener 1900.
 4. Den aller første, offisielle kampen ble spilt i 1986 ved Springfield College.
 5. Reglene har naturlig nok blitt endret mange ganger i løpet av årene. I begynnelsen hadde man ingen spike og laget måtte skåre 21 poeng for å vinne. Med tiden har poengsystemet blitt endret flere ganger.
 6. I 1916 ble spiking implementert under en turnering i Filipinene. Spillerne som slo en spike ble kalt Bomberinas.
 7. Volleyball ble ansett for å være verdensomspennende sport i 1920. Da ble det innført regler som «tre slag» og spike fra bakerste rad.
 8. De første nasjonale volleyball turneringene i Amerika begynte i 1922. Volleyball var på vei til å bli populær over hele verden på den tiden, men det var USA som var pådriveren. De hadde banene og de lagde reglene.
 9. Sandvolleyball, med to spillere, ble anerkjent i 1930. Det hadde vært flere kamper på sand før, men da med flere spillere. Paul Johnson anses som opphavsmannen for ideen om å ha to mann på hvert lag. I dag er dette kanskje den mest populære varianten i Norge. Vi har stilt med lag i flere VM og OL i Sandvolleyball.
 10. Volleyball ble spredd til flere steder i verden under krigen med soldatene. De amerikanske soldatene holdt seg ikke bare i sine egne leirer, men var aktivt med lokalbefolkningen. De spilte volleyball, rugby, terningspill, kortspill og rett og slett tok med seg mye av sin kultur til Europa. 
 11. Volleyball ble først introdusert i OL i Paris i 1924, men ble ikke tatt inn som en konkurranse den gangen. Det var først i OL i Tokyo i 1964 at volleyball ble inkludert som en egen sportsgren i lekene.
 12. Rally skåring ble innført i 1999. Målet var å gjøre volleyball kamper mer forutsigbare. Før denne type skåring, varte kampene gjerne i mange timer. Hvis lagene var jevnbyrdige var det vanskelig å få tatt poeng.  
 13. Dette er en ballsport hvor spillerne ikke har fysisk kontakt med motstanderne. Dette kutter ned på potensielle skader. Unntaket er når spillerne kolliderer med medspillere, men stort sett er det få kontaktskader i volleyball. Strekkskader, og belastningskader er dessverre fremdeles et problem.
 14. Volleyball er en av de mest krevende lagsportene. Spillerne må kommunisere kontinuerlig for å sikre poeng. Ballen kommer i høy fart, og spillerne må unngå å kollidere med hverandre. De må ta ballen, og få den over nettet igjen. Dette krever både at man snakker, men også at man har en følelse for hvor lagspillerne befinner seg.  
 15. En kamp, eller trening, er intensiv men det handler ikke om å løp langt eller fort. Dette åpner for at personer som ikke liker eller ikke kan løpe mye, også kan delta på hobbynivå. Spillere kan bli stående i en posisjon, noe som begrenser hvor mye man trenger å bevege seg. En god løsning for noen spillere.  
 16. Høy intensitet, i korte rykk, samt muligheten til å virkelig dundre til ballen, hjelper å redusere stress. Dette kommer i tillegg til bedre helse, takket være bedre utholdenhet og at du bygger styrke. Selv på hobbybasis vil den fysiske og mentale helsen bli bedre hvis man spiller jevnlig. Har du litt konkurranseinstinkt, vil du også ønske å bli flinkere og etterhvert legge inn mer trening. Vinn-vinn situasjon.
 17. I Kingston, i Nord Carolina i USA ble den lengste volleykampen noen gang avholdt. Den varte i hele 75 timer og 30 minutter. Dette var før rally skåring, noe som betydde at man spilte til et av lagene vant på poeng. Var lagene jevne, varte kampene i timevis. 
 18. En gjennomsnittlig volleyball spiller hoppe omtrent 300 ganger i løpet av en kamp. Hvor høyt man hopper er selvsagt avhengig av formen og posisjonen på banen. De sterkeste blir ofte plassert tett ved nettet for å kunne hoppe og blokkere ballen når den kommer. Med en ball som kan komme opp i over 70 km/t, er dette ikke en enkel oppgave.
Volleyball spill
Volleyball spill

Vi håper at denne listen med tilfeldig fakta om Volleyball var underholdende. Kanskje du har noen fakta du vil dele?

Kanskje du også liker…

© 2021 uisvolley