Reglene i volleyball

Det å komme seg ut av godstolen og drive litt med fysisk aktivitet er viktig for oss alle. Ballspill er da en flott måte og få beveget seg litt på. Det er jo ganske mange forskjellige ballspill man kan være med på, og noen er ganske fysisk krevende, men det finnes flere som ikke krever så mye løping og fysisk aktivitet og passer de fleste av oss. Volleyball er en av dem, og det har blitt enormt populært verden over.

Banen

Volleyball har blitt den av idrettene som er verdens største, da målt i både antall utøvere og med antall medlemsland som er tilknyttet det internasjonale volleyforbundet FIVB, Federation Internationale de Volleyball. Det er mere en 220 land som er medlemmer i forbundet og med over en milliard utøvere, så her snakker vi om en virkelig stor idrettsgren. Her i Norge er den foreløpig bare på niende plass når en ser på antallet registrerte utøvere, men det tar seg nok opp her også med tiden.

Banen

Banen er på 18 x 9 meter og hver halvdel blir da 9 x 9 meter stort. Begge sider har en strek tre meter i fra nettet som kalles nettopp tremeteren, den er grensen til bakspillerne for å kunne smashe. For bakspillerne kan kun da smashe bak denne streken. Festene til nettet er plassert utenfor selve banen og det er ulike krav om høyden på netter når det gjelder menn, kvinner og de yngre. Høyden for de yngre spillerne er 200 cm over bakken, kvinnene har 224 cm og mennene har 243 cm over bakken.

Reglene

Volleyball er en ganske rimelig idrett for utøverne, en ball og ett nett er stort sett det som trengs. Det er nok en av grunnene til at denne idretten har blitt så populær, samt at den ikke krever så stor plass. I de varmere strøkene er det jo strandvolleyball som er godt utbredt, man bare setter opp nettet på stranda så kan spillet begynne. Det blir ikke billigere enn dette.

Reglene
Reglene

Til vanlig er det seks spillere på hvert lag, men det kan variere litt med omstendighetene rundt spillet. Er det en offisiell kamp må man følge regelverket som sier seks, men på for eksempel en uformell kamp så er det ikke så viktig med antallet. Regelverket er ganske enkelt, man server ballen over til motstanderne sin side og det om å gjøre at ballen ikke berører bakken på sin egen baneside. Alle spillerne har sine posisjoner på banen, denne posisjonen skifter man på når laget som ikke har serven vinner ballen. Da roterer laget med klokken sånn at alle spillerne får nye posisjoner. Disse reglene er selvfølgelig ikke så strenge når det gjelder de yngre klassene, her kan man også holde ballen før de sender den videre. I ett spill kan det foretas seks spillerbytter hver, og etter halvspilt kamp bytter lagene side. Den som får ballen til og lande på motstanderens side får poeng og de igjen får neste serve. Ved 25 poeng ,eller et sett, og med minst to poeng ledelse har man en vinner. Men det finnes også kamper som spilles best av 5 sett.

Kanskje du også liker…

© 2021 uisvolley