Varianter av volleyball

I dagens samfunn har vi fått mange forskjellige typer idrett og spill som skal hjelpe oss og holde oss i form. For de som bare driver på litt for treningen og mosjonens skyld er det de litt enklere idrettene som gjelder, man trenger ikke være elitespiller for og delta på mange av idrettens varianter. Volleyball er ett av ballspillene som passer godt for de som bare er ute etter litt mosjon.

Sandvolleyball

En av variantene til volleyball er jo sandvolleyball eller beachvolley som det også kalles. Denne offisielle varianten har i stedet for seks spillere kun fire spillere på hvert lag og banen er på bare 8 x 8 meter i motsetning til den vanlige som er på 9 x 9 meter.

Sandvolleyball
Sandvolleyball

Reglene er også noe forskjellig her. Det spilles kun tre sett og det byttes alltid side ved syv poeng. De to første settene går til 21 poeng og det siste settet som kalles «tie brake» settet går til 15 om det er uavgjort i de to første settene. Her har ikke spillerne faste posisjoner ute på banen så man må bare passe på rekkefølgen for servingen overholdes. Dette ble en egen Olympisk gren i 1996 og Norge har ligget på topp fem i internasjonal målestokk og har flere verdensmesterskap med gull.

Biribol

Varianten Biribol stammer i fra Brazil og startet tidlig på 60 tallet der. Det var professor Dario Miguel Pedro som satt det hele i gang, ideen bak det hele var at han ville ha ett alternativ til å lære folk og svømme. For denne varianten foregår ute i ett basseng som måler 8 x 4 meter og har en dybde på 1,30 meter. Denne dybden må være lik over hele bassenget. Høyden på nettet her er 2,62 for herrene og 2,40 for kvinnene og ballen må ikke gå høyere en syv meter opp i lufta. Ballen som brukes her er omtrent lik den som brukes i vannpolo men bare noe mindre. Her er det fire spillere på hvert lag til vanlig, men det spilles med varianter med da kun to spillere på hvert lag også. Dette er en god variant av volleyballen for her får du trent opp mange flere muskler med en liten fare for skader og passer også godt for de eldre. Her spilles det to varianter, den ene er best av tre sett og den andre er best av fem sett. Begge stopper ved 21 poeng men i det siste settet er det 20 poeng som gjelder. Her må man også vinne med minst to poeng for å kunne ta seieren.

Ecua volley

I fra Ecuador kommer varianten Ecua volley som stammer i fra rundt slutten av 1930 tallet.

Ecua volley
Ecua volley

Reglene er ganske like som de i vanlig volleyball men med noen andre varianter. Her er det tre spillere på hvert lag og nettet er 2,8 meter høyt og 60 cm bredt og det er en del strammere en i vanlig volleyball. Vanligvis spiller man til 15 poeng men det kan settes ned til 12 om man ønsker det og om de er uavgjort spilles sett nummer tre.

Kanskje du også liker…

© 2021 uisvolley