Verdenscupen i volleyball

Foruten fotballen er det nok volleyball som er en av de mest fremadstormende idrettene innen ballsporten på verdensbasis.

Volleyball i en eller annen form finner man stort sett overalt i verden, for det har kommet til mange lokale varianter av det originale volleyball spillet som er tilpasset de lokale forholdene. I og med at dette har blitt så stort over hele verden har man fått organisert spillet litt på samme måte som innen fotballen, lokale, nasjonale og internasjonale forbund som tar seg av det meste innen sporten.

Starten på verdenscupen

Det hele startet jo opp i Amerika allerede i 1895 da noen ungdommer under ledelse av William G Morgan spilte volleyball for første gangen. I dag har det blitt verdens største idrett når man måler den i antall utøvere og målt i antall medlemsland som er tilknyttet de forskjellige nasjonale forbundene.

Starten på verdenscupen
Starten på verdenscupen

Det er per i dag over 220 land som er med i FIBV som da står for Federation Internasjonale de Volleyball og det er en del over en milliard aktive spillere på verdensbasis. Men utviklingen gikk sakte i de første årene spillet pågikk, det første verdenscup spillet kom ikke før i 1965. Men det hadde vært i programmet til OL siden 1924 og innen verdensmesterskapet siden 1947, så den nye verdenscupen ble etablert for å fylle opp tomrommet mellom de to turneringene og blir da avholdt hvert fjerde år. I de to første verdenscupene var det kun menn som var med, kvinnene kom til i 1973 og cupene ble holdt i forskjellige land helt frem til 1977 hvor da Japan ble den faste verten for cupen. Med den økende populariteten spillet fikk satte de i gang med enda to forskjellige cuper, det var først World League i 1990 World Grand Prix i 1994. World League var i den første tiden mennenes cup mens da World Grand Prix var kvinnenes variant av cupen. Dette ble igjen omgjort i 2018 da både menn og kvinner deltok i Nations League og da det samme i Challenger cup.

Starten på verdenscupen
Starten på verdenscupen

Selve cupen

Det er 12 lag som stiller i denne cupen, det er ti lag som da er kvalifiserte til den og så er det to lag som har fått invitasjon til å delta. Det ene laget er da Japan som jo er fast vert for cupen og det andre laget varierer da jo i de forskjellige cupene. Vinneren av fjorårets verdensmesterskap er også automatiske med i cupen så de resterende plassene kjempes det hardt for å få. Det har i dag blitt holdt 13 verdenscuper og det er Russland som er det overlegne vinnerne i disse cupene, volleyball har jo blitt utrolig stort i Russland med mange utøvere så de gir en knallhard konkurranse. De har vunnet hele seks ganger så langt og på delt andre plass ligger Brazil og USA med kun to seiere hver seg. Litt rart kanskje når man tenker på at det var jo over der det hele startet. Norge har så langt aldri klart å kvalifisere seg til denne turneringen, men vi kan jo håpe at de vil i fremtiden.

Kanskje du også liker…

© 2021 uisvolley