Volleyball i Europa

Att ballspillet volleyball har en stadig økning er det ingen tvil om, dette har blitt en ganske stor sport i de siste årene. Stort sett alle land har volleyball på idretts programmet sitt og det arrangeres mange forskjellige cuper og turneringer innen denne idretten. Det er landskamper, Europa mesterskap, verdens mesterskap og de har kommet inn i programmet til OL. De har fortsatt en lang vei å gå om de skal komme seg opp på nivået til fotballen, men det skal vel mye til om de klarer det.

CEV

De som styrer med volleyballen i Europa er organisasjonen CEV som står for Confederation Europeenne de Volleyball som har sitt hovedkontor i Luxemburg. Den formelle oppstarten av CEV var i 1963, men volleyball hadde vært i Europa i mange år før de etablerte organisasjonen som ble nødvendig til slutt.

CEV
CEV

I tiden som fulgte har det totalt til nå kommet inn 56 nasjoner som er tilknyttet denne organisasjonen og den har ansvaret for variantene som vanlig volleyball, strand volleyball og snø volleyball. Europa blir betegnet som det sterkeste kontinentet innen denne idretten med Russland og Italia som begge har de beste volleyball programmene av dem alle.

De forskjellige cupene og ligaene

En av de største konkurransene er menenes Europeans Volleyball Championship som da er for seniorene. Denne serien var litt til å fra i den første tiden men etter 1975 fikk de ett fast opplegg med mesterskap annen hvert år. Kvalifiseringen til neste runde starter omtrent rett etter at mesterskapet er ferdig og man har da nesten to nye år på å klare å komme til mesterskapet. Her er det de beste 24 lagene som får delta i selve mesterskapet. Mesterskapet har blitt holdt 30 ganger nå og det er Russland som topper seiers statistikken så langt med fjorten seire, på andre plassen ligger Italia med seks seire og på tredjeplass finner vi Tsjekkoslovakia med tre ganger. Så langt har ingen av de Skandinaviske landene vunnet, beste er Sverige som har klart å komme til finalen en gang der de tapte mot Italia. Så de Skandinaviske landene har mye å ta igjen på denne fronten. Kvinnenes mesterskap har pågått like lenge som mennenes og her leder også Russland med hele 19 seire. På andreplassen her ligger Tyskland, Polen, Italia og Serbia med to seire hver seg. På kvinnesiden finner man ingen Skandinaviske land som har kommet seg helt opp til finalen.

De forskjellige cupene og ligaene

I juniorklassen for menn er resultatene ganske like som for seniorene, Russland overlegent igjen med 19 seire med Italia på tre seire og Polen med to seire. I denne klassen har det til i dag blitt holdt 26 runder med mesterskapet. I junior for kvinner klassen ser en igjen den samme trenden, Russland med 16 seire, Italia på andreplassen med syv og på tredjeplassen Tsjekkoslovakia med en seier. Så det er ingen tvil om hvilken nasjon som er den beste innen volleyball i Europa, de andre nasjonene ligger veldig langt bak og det skal utrolig mye arbeid til for å kunne ta innpå dem.

Kanskje du også liker…

© 2021 uisvolley