Volleyball i Norge

Ball spill av forskjellige varianter har det blitt mange av, dette er jo en flott måte og holde seg i form på. Dette gjelder alle aldersgrupper både privat og gjennom klubber som det er utrolig mange av. Bara starter allerede i barnehage alder med forskjellige ball spill, da gjerne fotball og andre typer ball lek. Når man så kommer i skolealder blir det håndball og gjerne også volleyball i gymnastikk timene.

Volleyball kommer hit

Selve spillet kommer i fra Amerika og det var læreren W G Morgan som satte det hele i gang, hit til landet kom volleyballen 20 år senere i 1925. Det var BUL eller bondeungdomslaget i Oslo som startet med det her i landet, og de fikk oversatt reglene til Norsk og lærte seg dem.

Volleyball kommer hit
Volleyball kommer hit

Her i landet kalte man det nettball eller skottball til å begynne med når de spilte, og det skjedde ofte under samlinger ved hyttene de hadde i Nordmarka rett utenfor Oslo. A. Vethe som hadde sett dem spille i Amerika arrangerte en turnering under en av disse samlingene BUL hadde, den ble holdt ved Rødkleiv hytta. Dette ble den første gangen volleyball ble spilt som turnering her i landet. Men spillet kom ikke lengre og det ble omtrent helt glemt frem til 1936 da R Hofmo arrangerte trening og kamper i regi av AIF i Oslo. Det skjedde etter en tur han hadde vært over i Russland hvor han fikk høre om spillet og satte i gang volleyballen i Norge igjen. En av grunnene han gjorde dette var at det kom forespørsler i fra kvinner om aktiviteter i klubben, da kom han på nettopp volleyball og lot kvinnene benytte lokalene til AIF til trening og kamper. Det ble faktisk kvinnene som spredte volleyballen rundt omkring i landet og i 1939 ble den første volleyball turneringen for kvinner holdt på Jordal Amfi som ligger i Oslo.

Norges Volleyball Forbund

Det Norske Volleyball Forbundet ble startet opp i 1946 og har i dag hoved kontoret liggende ved Ullevaal Stadion i Oslo. Forbundet har i dag syv regioner som til sammen har 352 kubber spredt rundt omkring i landet.

Norges Volleyball Forbund
Norges Volleyball Forbund

Det er en god del forskjellige klasser som volleyballen er delt opp i, for de helt minste er det mini volleyball. Her er det alders gruppen fem til 12 år som det arrangeres aktiviteter for. Her er selvfølgelig regler og baner tilpasset de små både når det gjelder vanlig volleyball og minisand volleyball. Denne aldersgruppen er igjen delt opp i fire, avhengig av alder og størrelse på barna. Neste gruppe er teenvolley, her er det ungdoms skolebarn og de i videregående skoler som kan delta. Her er det også delt opp i fire forskjellige klasser. Teenvolley er ikke ett så gammel klasse, den ble opprettet i 2017 av Norsk Volleyball Forbund. Så har man egne grupper for sandvolleyball og sittevolleyball, den mest merkeligste er nok sittevolleyball som ble innført i 2013. Den øverste klassen er eliteserien etterfulgt av 1. Divisjon og igjen flere divisjoner under der igjen. Eget Norges mesterskap har man også både for menn og damer samt juniorer og veteraner.

Kanskje du også liker…

© 2021 uisvolley